23948sdkhjf

Modeprofil ny delägare i Asket

Mikael Sandström, ägare till klädkedjan Sandströms och mångårig ordförande i Svensk Handel Stil, går in som delägare i det svenska klädbolaget. Han blir därmed en av cirka 20 ägare. 

Mikael Sandström har följt Asket sedan det lanserades 2015. Nu går han in som minoritetsägare i bolaget, som är grundat av August Bard Bringéus och Jakob Dworsky. 

– Jag är imponerad över hur de med mycket begränsade lån har utvecklat sitt företag och har hållit hårt i pengarna. Jag har beundrat det här företaget under många år. De har skött det väldigt väl ekonomiskt och har ökat sin omsättning utan att ta upp mångmiljonlån, säger Mikael Sandström till Habit.        

Mikael Sandström uppger att han har förvärvat aktier av befintliga ägare. Hur stor post det rör sig om vill han inte avslöja.  
– Det är en liten minoritetspost och jag har investerat miljonbelopp. 

Mikael Sandström tog själv kontakt med grundarna för några månader sedan.
– Jag frågade om det fanns en möjlighet att köpa in sig i bolaget, och efter en tid dök det här tillfället upp. Så jag blev väldigt glad. Asket är väldigt välskött och har en miljöprofil som mig veterligt inget annat bolag kommer i närheten av. Jag tror att branschen har mycket att lära av hur de jobbar med spårbarhet och transparens i värdekedjan. De befinner sig dessutom i ett intressant skede nu med butiksöppning i London.  

Vilken tidshorisont har du som delägare?
– Det här är väldigt långsiktigt, allt jag gör är långsiktigt, säger Mikael Sandström. 

August Bard Bringéus säger till Habit att han och Jakob Dworsky förblir majoritetsägare och att styrelsen är oförändrad.  

Har ni fler nya ägare i bolaget?
– Inga vi kan tala om just nu.

Är det någon delägare som har sålt hela sitt innehav?
– Nej, det är ingen som har sålt helt. Utöver Jakob och jag som äger majoriteten av aktierna har vi runt 20 mindre delägare, svenska privatinvesterare, från mode- och techvärlden internationellt.

Asket har haft tillväxt sedan starten för tio år sedan. 2023 omsatte bolaget 151 miljoner kronor (133), enligt den senaste årsredovisningen. Rörelseresultatet uppgick till 4,7 miljoner kronor jämfört med en förlust på -3,5 miljoner kronor 2022. 

August Bard Bringéus uppger för Habit att bolaget ökade omsättningen till 158 miljoner kronor under fjolåret och att EBITDA ökade till 6 miljoner kronor.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.047