23948sdkhjf

Nytt projekt ska hjälpa skobranschen bli mer cirkulär

Genom att kombinera forskning och handel hoppas IVL och Wargön att staka ut vägen till en mer hållbar skobransch.

Det oberoende forskningsinstitutet IVL Svenska Miljöinstitutet och Wargön Innovation har startat ett projekt för att bistå branschen med att ställa om till cirkulära affärsmodeller och hjälpa aktörerna att vidareutveckla hållbarhetsarbetet.  

Enligt initiativtagarna köps det årligen 30 miljoner par skor i Sverige. Av dessa är det endast en bråkdel som återanvänds. Genom att testa och utveckla metoder för insamling, kvalitetssäkring och rekonditionering hoppas de bana väg för en ökad cirkularitet i branschen.

– Det finns ett stort behov av att öka kunskapen om förutsättningar, hinder och möjligheter för ökat återbruk av skor. Vårt projekt syftar till att fylla en betydande kunskapslucka och hjälpa branschen att fortsätta utveckla sina modeller för insamling och reparation för att möta framtida utmaningar, säger Susanne Eriksson, som är projektledare på Wargön Innovation.

Flera skoaktörer medverkar i projektet: Nilson Group, Scorett, Shepherd of Sweden, ANWR och Bonvings skor. De kommer att få en avgörande roll för att lösningarna som tas fram ska gå att genomföra och skala upp, enligt ett pressmeddelande.

– Deltagarna från skobranschen har en unik kunskap om flera viktiga delar av projektet som praktiska aspekter i samband med insamling och återbruk av skor, miljövänlig design av skor och kundernas önskemål, säger Stefan Rydin, projektledare vid Swedish Shoe Enviromental Initiativ, SSEI.

När projektet ska avslutas framgår inte. Resultaten kommer bland annat att sammanställas i en praktisk guide.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.047