23948sdkhjf

Antologi vänder och vrider på modearvet

Ny bok borrar i arvet från kläder och textil. 

I antologin Modearv får läsaren sig till livs elva essäer skrivna av lika många experter och erfarna skribenter. Under temat modearv behandlar författarna olika perspektiv på vad kläder och mode har för betydelse för att förstå vår samtid och hur vi förhåller oss till det förflutna. 

Några av de medverkande är författaren Susanna Alakoski, dräkthistorikern och modeskribenten Tonie Lewenhaupt, universitetslektorn Hanna Wittrock och Paula von Wachenfeldt, docent i modevetenskap. 

Några av essärubrikerna lyder: ”In på bara kroppen: Hundra år av baddräktsdebatt”, ”Från militär till mainstream – bomberjackornas vindlande historia” och ”Sexiga minishorts – om manlighet och ideal i förändring”. 

Initiativtagare till antologin är historikern Johannes Daun på Textilmuseet i Borås. 

– Jag har, precis som många andra, noterat ett växande allmänt intresse för kläder och mode som ett samhälleligt och kulturellt fenomen. Men jag tycker det har behövts fler perspektiv, i det här fallet den roll som historia och kulturarv spelar för hur vi förstår dagens modesystem. Så jag kontaktade några kunniga kollegor, med frågan om vi skulle skriva en bok tillsammans – och här har vi resultatet, säger Johannes Daun, i ett pressmeddelande.

Boken ges ut på bokförlaget Daidalos och lanseras i slutet av januari.

Artikeln är en del av vårt tema om Kort om mode .

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.086