Märket klart: ”Smärtsamt hög nivå för handeln”
Fackförbunden inom industrin och arbetsgivare har kommit överens om ett tvåårigt avtal med ett värde på totalt 6,4 procent. I år är värdet 3,4 procent och 3,0 procent nästa år. Det är industriavtalet som sätter nivån för svensk arbetsmarknad.
Arbetsgivarorganisationen Svensk Handel konstaterar att nivån är ”smärtsamt hög för handeln”.
– Lågkonjunkturen har hittills inneburit en treårig konsumtionskris med minskad försäljning samtidigt som kostnaderna ökat, och den är inte över. Vi ser också hur antalet konkurser och varsel ökar i snabb takt. Det kommer att bli extremt tufft för många företag i handeln att klara av de ökade kostnaderna, säger Sofia Larsen, vd på Svensk Handel.
Arbetsgivarorganisationen Teko anser att löneökningsnivån är hög sett ut ett historiskt perspektiv.
– Vi vet att det kommer att bli kännbart för vissa företag inom tekoindustrin, men även för andra branscher och verksamheter vars lönenivå normeras efter industrins märke, säger Tekos förbundsdirektör Stefan Borg i en kommentar.
Att avtalet är tvåårigt är bra, enligt Stefan Borg.
– Industriavtalet har prövats hårt under den här förhandlingsomgången, men vi har lyckats att sluta ett avtal på två år vilket ger en stabilitet för våra medlemsföretag och det är också en viktig beståndsdel för en stabil ekonomisk utveckling för Sverige.
Nu fortsätter Svensk Handel att förhandla om nya kollektivavtal för handeln med Handelsanställdas förbund.
– Även om det är smärtsamt kommer vi att värna märket, säger Sofia Larsen vidare.
Redan i slutet av januari utväxlade parterna yrkanden inför förhandlingarna. Facket har bland annat lagt fram krav kring deltidsanställda, fler semesterdagar och att ersättningarna för mertidsarbete höjs.
Svensk Handel vill behålla ingångslönerna på samma nivå som tidigare och förbättra möjligheterna till individuell löneutveckling för arbetsgivarna. De kraven gäller för butiksanställda och för arbetare inom lager- och e-handeln. Svensk Handel vill också att arbetsgivarna ska kunna använda en del av ob-ersättningen i butik till andra lönesatsningar.
Handelsanställdas förbund har inte gett någon kommentar till märket, utan står bakom LO:s uttalande.
– Det här avtalet ligger kvar på historiskt högre nivåer. Det blev inte den nedväxling arbetsgivarna ville. För en genomsnittlig svensk arbetare ger det här ungefär två tusen kronor mer i lön under avtalsperioden, säger LO:s avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä.
Handels säger till Habit att förhandlingar med Svensk Handel fortsätter och ambitionen är att de vara klara ”så snart som möjligt”.