KOMMENTAR: Utebliven påsk gav skjuts åt modehandeln
I måndags släpptes marssiffrorna för kläd- och skohandeln. Försäljningen ökade med 6,5 procent för kläder och 9,8 procent för skor i löpande priser jämfört med mars i fjol, enligt Stilindex från Svensk Handel.
”Det är inte omöjligt att det milda vädret gav ett uppsving i vårhandeln”, sade Svensk Handels vd Sofia Larsen när hon kommenterade ökningarna.
Men i sin förklaring till försäljningsuppgången missar Svensk Handel kalendereffekten. Uppgången i mars kan väsentligen förklaras genom att påsken inföll i mars förra året. Påsken har nämligen för sällanköpshandeln, i motsats till dagligvaruhandeln, en negativ inverkan på försäljningen.
I år infaller påsken i april, vilket alltså minskar modehandeln, allt annat lika. Nu var ju april förra året en ganska dålig försäljningsmånad, med ett risigt väder, medan vi hittills kan glädja oss åt en tidig vår.
Eftersom påsken alltid infaller i mars eller april och att våren ibland börjar tidigt, ibland sent, så borde försäljningen för dessa månader slås ihop för att få en bättre bild hur vårhandeln egentligen går.
För övrigt tog Svensk Handel inte heller i februari hänsyn till kalendereffekten då den hade en försäljningsdag mindre i jämförelse med 2024, som var ett skottår. Den effekten beräknas ge cirka 3-4 procent nedgång. En tröst för modehandlare där klädförsäljning minskade med cirka 4 procent och skohandeln med drygt 5 procent enligt Stilindex.
Mikael Sandström
är tidigare ordförande för Svensk Handel Stil och ägare till tio modebutiker i Sverige.
Det är skribenten som står för innehållet i texten, inte Habit.
Artikeln är en del av vårt tema om Kommentar.