23948sdkhjf

Handels: Färre ungdomsjobb trots sänkt avgift

Resultatlöst och hindrande. Fackförbundet Handels sågar sänkningen av arbetsgivaravgiften för unga i ny rapport, skriver Dagens Handel.
Titeln på rapporten är något så dramatisk som “Sju förlorade år.”
Rapporten mynnar ut i slutsatsen att sänkningen av arbetsgivaravgiften för unga varit kontraproduktiv och hindrat andra och mer effektiva metoder mot ungdomsarbetslösheten. “Trots de massiva subventionerna har andelen unga i handeln inte ökat utan minskat sedan sänkningen genomfördes för sju år sedan. Syftet att ge fler jobb för unga har alltså misslyckats totalt.” skriver Handels.

Minskad andel unga i handeln
En femtedel av alla unga arbetar i handeln. Handeln är därmed den största ungdomsarbetsgivaren i Sverige. Men andelen unga (18-26 år) har minskat, skrivs i rapporten – både i detaljhandeln (2 procent mellan 2007 och 2014) och i partihandeln (från 28,3 procent 2007 till 21,2 procent 2014).
Rapporten ser inte heller några sysselsättningseffekter på arbetsmarknaden i stort.

Handels vill höja arbetsgivaravgiften för unga

– Vi tycker att de 18 miljarder som reformen kostar kan användas mycket bättre. Pengarna skulle till exempel räcka till 40 000 heltidsjobb inom offentlig sektor med en månadslön på 25 000 kronor. Eller hundratusentals platser i olika utbildningsinsatser, säger Stefan Carlén som är författare till rapporten.

Ylva Åkesson
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.08