23948sdkhjf

Inga avtal påskrivna för modekluster i Infracity

Det pågår en kamp om hyresgästerna mellan Agenturföretagen, initiativtagare till det nya showroomhuset i Stockholm Fashion District, SFD, i Nacka Strand och Stockholm Modecenter, som planerar att flytta till Infracity.
Stockholm Modecenter i Infracity ska stå klart till årsskiftet 2016. Men något datum för byggstarten finns inte. Anledningen är att 80 procent av de 130-talet hyresgästerna i befintliga Modecenter, enligt uppgift, ännu inte har bestämt sig för om de ska följa med flytten när Modecenter i Järla Sjö stänger för gott. Osäkerheten beror i sin tur på att konkurrenten i Nacka Strand, Agenturföretagen, försöker få hyresgästerna att välja det nya showroomhuset på över 8 000 kvadratmeter som öppnar i december. Här har 25 företag signerat kontrakt.
– Vi har 50 procent av den totala ytan i den första byggetappen tecknad, inklusive allmänna områden som till exempel loungeområden. Flera av dem med behov av större yta har tecknat först, säger Helena Waker, vd på Agenturföretagen och Fashion District till Habit.

I dagsläget har Stockholm Modecenter inte ett enda påskrivet avtal att presentera.
– Skulle vi ha haft det så skulle vi ha kommunicerat det, säger verksamhetschefen Thomas Jonasson till Habit, och understryker att det fortfarande förs diskussioner med majoriteten av hyresgästerna.
– Vi hade naturligtvis önskat att vi hade varit längre i processen och haft fler färdiga avtal på plats.
Om hyresgästerna väljer att inte flytta med till Infacity stänger Modecenter allt eftersom avtalen löper ut.
För att modeklustret i Infracity ska bli verklighet krävs att ett 50-tal företag nappar.
Om de inte gör det, ställer ni in byggplanerna då?
– Det faller på sin egen orimlighet. Vi bygger inte om inte någon flyttar in.
Är du orolig?
– Nej, jag är inte orolig. Det är fortfarande en öppen spelplan. Men det skulle vara oerhört tråkigt om vi inte lyckas med vårt projekt.

En majoritet av de kontrakterade hyresgästerna som flyttar till showroomhuset i Nacka Strand kommer från Stockholm Modecenter.
Hur många handlar det om?
– Lejonpartern. Alla förutom sex, däribland In Wear och Part Two, säger Helena Waker.
Finns det något minimikrav på antal företag som måste vara klara för att byggplanerna ska fortskrida som planerat och öppningen ske i december?
– Nej, vi har så många intressenter så vi kommer att bygga 8 000 kvadratmeter i etapp ett och har redan bokningar för etapp två. Bygget har redan börjat.

Kajsa Åström och Katarina Angelin

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079