23948sdkhjf

Barnarbete i klädfabriker

En ny rapport från Human Rights Watch vittnar om barnarbete, långa arbetsdagar och sexuella trakasserier i kambodjansk textilindustri.
I rapporten Work faster or get out har arbetare vid ett drygt sjuttiotal fabriker intervjuats och de framgår att barn under 15 år arbetar i de fabriker som producerar kläder åt globala modeföretag. Enligt Human Rights Watch handlar det också om att många arbetare tvingas arbeta övertid, arbeta på lediga dagar och även utsätts för sexuella trakasserier. Därtill ska arbetarna enligt uppgift inte våga engagera sig fackligt. Till SVT säger en presskontakt till H&M att företaget fått uppgifterna från HRW.

–Vi har bett HRW att dela med sig information om de påstådda H&M-leverantörer som nämns i rapporten för att vi ska kunna följa upp på plats, vilket HRW inte har varit villiga att göra, skriver Håcan Andersson, presskontakt till SVT i en kommentar.

H&M publicerar sedan 2013 en lista på de leverantörer man använder sig av till skillnad från exempelvis Gap och Marks & Spencer som också nämns i rapporten.

Kambodja har en växande textilindustri och under 2013 exporterade landet varor för cirka 6,5 miljarder dollar, varav textilprodukter stod för närmare 5 miljarder dollar. 2014 beräknas landets textilexport uppgå till 5,7 miljarder dollar. Läs rapporten här och H&M:s svar om anklagelserna här.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.065