23948sdkhjf

Tudelat om handeln i vår

Handlarna tror på ökad försäljning. Samtidigt tror 41 procent på en negativ lönsamhetsutveckling de närmsta tre månaderna, enligt Svensk Handels Handelsbarometer.


Framtidstron i handeln steg i mars, enligt Svensk Handels handelsbarometer, men Framtidsindikatorn, som väger samman handlarnas förväntningar på försäljningsutveckling, nyanställningar och lönsamhetsutveckling, ligger på minus.

– En positiv försäljning under julhandeln och inledningen på det nya året lyfter handlarnas optimism. Framtidstron hålls tillbaka av negativ tro på lönsamhet och nyanställningar, säger Jonas Arnberg, chefsekonom på Svensk Handel.

I mars månad fick handlarna även svara på frågor om varuinköp och prissättning. Hela 73 procent av handlarna säger att deras lönsamhet påverkas av valutakursen.

– Riksbanken trycker med sin räntepolitik ner den svenska kronkursen men med detta också handelns lönsamhet, säger Jonas Arnberg.

I sällanköpsvaruhandeln uppger 55 procent av handlarna att andelen importerade varor i butikens sortiment är så hög som 81–100 procent.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063