23948sdkhjf

Marcus Wallenbergpriset för ny skogsupptäckt

En trio forskare har tilldelats Marcus Wallenbergpriset 2015 för metoden att energieffektivt tillverka nanofibrillär cellulosa som bland annat kan användas som råmaterial till textilfibrer.
Professor Akira Isogai och forskarkollegorna Tsuguyuki Saito vid universitetet i Tokyo och Yoshiharu Nishiyama vid Centre de recherches sur les macromolécules végétales, Cermav i Grenoble, Frankrike, har upptäckt en energisnål metod att framställa nanofibrillär cellulosa. För den upptäckten föräras de nu årets Marcus Wallenbergpris om 2 miljoner kronor.

Tidigare har processen att framställa massan som bland annat kan användas till råmaterial för textilfibrer dock mycket energikrävande. Forskartrion har minskat energibehovet genom att låta träfibern behandlas kemisk före den mekaniska bearbetningen.
– Deras arbete har banat vägen för fortsatt intensiv forskning i hela världen, säger professor Johanna Buchert, Teknologiska forskningscentralen VTT, Finland, som är ledamot i prisnämnden för Marcus Wallenbergpriset.

Termen nanocellulosa omfattar både nanofibrillär och nanaokristallin cellulosa som har samma kemiska sammansättning men skilda egenskaper. När efterfrågan på tryckpapper minskar kan upptäckten leda till att hitta nya produkter som kan förnya skogsindustrin.

– Det är en mycket intressant upptäckt som kan bidra till att nanocellulosan blir en nyckelprodukt i framtidens skogsindustri, säger Johanna Buchert.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094