23948sdkhjf

Väntad köpfest

Förutsättningarna för köpfest och stark detaljhandel 2015 är goda, enligt HUI Research konjunkturprognos.  Sällanköpshandeln överträffade prognosen för 2014 och tillväxten väntas bli stark även i år.
Detaljhandeln väntas fortsatt stark för 2015-2016 och HUI Researchs prognos för detaljhandeln ligger på en tillväxt för den totala detaljhandeln om 3,0 procent för innevarande år och 3,5 procent för 2016. För sällanköpsvaruhandeln ligger prognosen för 2015 på en tillväxt om 3,5 procent. Detta trots att sällanköpsvaruhandeln överträffade prognosen för 2014 och hade en tillväxt om hela 4,4 procent. Då hushållen gynnas av fortsatt av låg ränta, svag inflation, goda inkomstökningar och högt sparande så finns också utrymme för konsumtion som väntas öka med 2,8 procent. Hushållens konsumtion är ett viktigt draglok för tillväxten och trots ett högt sparande så väntas hushållen spendera en hel del under året i detaljhandeln. .En risk utgörs av amorteringskraven som planeras införas den 1 augusti i år. Kraven väntas få begränsade effekter på konsumtionen i år, men desto mer under 2016 då hushållen även väntas mötas av högre ränta och inflation. HUI Research räknar då med att sparkvoten sjunker, från dagens rekordhöga 8,2 procent till 7,5 procent, för att hushållen ska kunna behålla samma konsumtionsökningstakt.

- Förutom att vi konsumenter beräknas spendera mer per person i detaljhandeln i år fås draghjälp från ytterligare två håll. Dels ökar befolkningen i allt snabbare takt, dels minskar nu arbetslösheten vilket betyder att fler får det bättre och kan konsumera, säger Lena Larsson vd på HUI Research i en kommentar.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062