23948sdkhjf

Ny ägare till Whyred och Hope

Modeföretagen förvärvas av Gotoga. Fler köp är att vänta.

Gotoga, som registrerades under 2018, är ny ägare till modevarumärkena Hope och Whyred. Delägare är Claes Ströby, Lili Assefa, PG Nilsson och Andreas Björkman - en kvartett som tidigare var majoritetsägare i Whyred. Gotoga har förvärvat samtliga aktier av Hopes tidigare ägare och grundarduo Ann Ringstrand, Stefan Söderberg och investmentbolaget Varenne. Affären är alldeles färsk. Pappren skrevs på under torsdagsmorgonen och personalen informerades på eftermiddagen.

Det berättar Lili Assefa, delägare och tillträdande styrelseordförande för Gotoga, för Habit. 

Varför har ni även förvärvat Hope?

– Vi har tittat på de utmaningar som finns i klädbranschen som vi alla vet om. Vi tror på synergieffekter mellan varumärkena. Vi tycker Hope är ett fantastiskt varumärke och fick reda på att de tittade på olika lösningar. Där började förhandlingen, säger Lili Assefa till Habit.   

Logistik, lager och gemensam ekonomichef är några av synergierna. Men även en ny gemensam vd kommer att rekryteras. Det betyder att Åsa Sånemyr, vd för Hope, och Claes Ströby, vd för Whyred, kliver åt sidan. Hur länge Sånemyr är kvar på Hope är inte klart.  

– Jag hoppas presentera ny vd snart, i början på årsskiftet. 

Hur ser ni på designavdelningar på respektive varumärke, ser ni synergier även där?

– Det får vi se. Frida Bard är jätteviktig för Hope och Roland Hjort är jätteviktig för Whyred. Det ska vara två olika varumärken och det är de trygga med.  

På frågan om hur det nya bolaget ska lyckas i en utmanande bransch, svarar Lili Assefa att den digitala satsningen är viktig. 

– Nu lägger vi om strategin. Digitaliseringen är det som modebranschen möter i retail. Vi ser att vi kan stärka oss där.

Lili Assefa säger också att Gotoga kan komma att göra fler förvärv. 

– Ja, det kommer vara fortsatt i modebranschen. Vi hoppas att det blir nya förvärv snart. 

Under det brutna räkenskapsåret 2016/2017 uppgick Hopes omsättning till 122 miljoner kronor (114). Bolaget uppvisade en förlust efter finansnetto på 2,6 miljoner kronor jämfört med en vinst på 2,4 miljoner 2015/2016.  

 Whyreds omsättning uppgick under det brutna räkenskapsåret 2016/2017 till 109 miljoner kronor (102) och gjorde en förlust på 2,7 miljoner kronor (0,3).

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094