23948sdkhjf

Här är branschens krav till regeringen

Korttidspermitteringar och butikshyror var på agendan när branschen träffade ledamoten för näringsutskottet i början av veckan.

I spåren av corona har omsättningen i branschen rasat med 70 till 90 procent i genomsnitt, enligt Catarina Midby, generalsekreterare för branschorganisationen Swedish Fashion Association, SFA. Flera företag har under de senaste veckorna kastat in handduken. Senast Mellby Gård som under tisdagen begärde Flash och Dea Axelsson i konkurs.

Inte ens modeföretagens e-handel har hjälpt upp försäljningen när butikerna får stryka på foten.
– Det är inte så att konsumenterna har shoppat online i stället. Våra medlemmar är samstämmiga om att de flesta håller i plånboken, säger Catarina Midby, till Habit.

Hon beskriver läget som katastrofalt.
– Det är många som oroar sig över att de inte ska kunna överleva. Snart stundar löneutbetalningar, och hyror ska betalas. Hur ska de klara det med ett 80-procentigt försäljningstapp? Det är svårt att ha framförhållning när vi inte vet hur länge detta ska pågå.

Enligt Catarina Midby återstår det för butiker och leverantörer att permittera. Men för att undvika att så sker agerar nu branschen efter initiativ av Swedish Fashion Council, SFC, och Mats Hedenström, näringspolitisk chef på Svensk Handel och styrelseledamot i SFC.

-- Utan rejäla stödinsatser står modebranschen inför en total ekonomisk katastrof. skriver han i en kommentar. 

Under tisdagen träffade branschrepresentanter bland andra Åsa Eriksson (S), riksdagsledamot och ledamot i näringssutskottet, för att diskutera eventuella lösningar. Svensk Handel, Swedish Fashion Council, Trade Partners Sweden, Teko, SFA samt bland andra H&M:s Sverigechef, Filip Ekvall, och Indiskas vd, Karin Lindahl, krävde att korttidspermitteringarna utökas till att även gälla företagsägare.
– Detta för att även familjedrivna verksamheter inte ska gå omkull, säger Catarina Midby.

Även slopad arbetsgivaravgift och sänkta butikshyror var på agendan. Gruppen lade fram ett förslag om att staten och fastighetsägarna gemensamt stöttar handeln genom att införa total hyresbefrielse, till en början under tre månader. 

Det framfördes också krav om att skjuta upp nya punktskatter, alternativt att ta bort dem helt. Åtgärder som främjar likviditeten måste också regeringen se över: Gruppen föreslår en statlig lånegaranti, samt att räntan på anstånd av skatteinbetalningar måste slopas.    

Åsa Eriksson (S) skriver i ett mejl till Habit att hon är mycket orolig över utvecklingen och är enig om att det behövs åtgärder för modebranschen. ”De rapporter, medskick och önskemål som framkom under mötet har jag skickat vidare till näringsminister Ibrahim Baylans stab. Mycket är känt sedan tidigare, men det är oerhört värdefullt för oss att få aktuella, tydliga rapporter och konkreta förslag på åtgärder.”

Åsa Eriksson säger till Habit att regeringen inom kort kommer att presentera ytterligare ett åtgärdspaket för småföretagare för att dämpa konsekvenserna, och tillägger att korttidspermitteringar redan gäller företagsägare i aktiebolag, men inte i enskild firma.

Hon anser vidare att fastighetsägarna måste ta ansvar för att hitta hållbara lösningar för bland annat handeln. ”Jag har bett mina partikamrater i regeringen att lyfta det i deras kontakter med fastighetsägarna.”

Kommentera en artikel (2)
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125