23948sdkhjf

Scoretts vd: "Det mest akuta är likviditetsbristen"

Peter Blomquist vill uppmana leverantörerna att sitta lugnt i båten och inte gripas av panik.

fredagen gick ett antal aktörer i skobranschen, däribland kedjor, ut i ett upprop och med en rad uppmaningar om vad som behöver göras nu om inte branschen ska gå i graven. Det handlade bland annat om slopad moms, slopade arbetsgivaravgifter under den pågående krisen och slopade hyreskostnader.

Scoretts vd Peter Blomquist är en av dem som signerat uppropet. Han säger till Habit att försäljningsminskningen sedan coronapandemin började att prägla svensk sällanköpshandel i mitten av mars uppgår till generellt 75 procent, i vissa butiker så mycket som 98 procent.


– Det mest akuta för alla är likviditetsbristen. Vi har otroligt mycket kapital budet i inköp och i de lager som byggs upp i första kvartalet, som generellt också är ett svagt kvartal för branschen, och med tanke på hur mars utvecklats så kommer inga pengar in till de löpande kostnaderna som hyror och framförallt löner som är det som alla prioriterar nu, säger Peter Blomquist till Habit.

Störst är försäljningstappet i Stockholms city och i stora köpcentrum i Stockholmsområdet men även i köpcentrum och butiker när norska gränsen är läget katastrofalt, menar Peter Blomquist.

I likhet med andra aktörer inom delar av sällanköpshandeln och köpcentrum har skokoncernen minskat på öppettider och även personal i butikerna.

– Fastighetsägarna visar stor förståelse för situationen och lovar i vissa fall längre krediter samtidigt som de inte heller ger oss några rabatter eller hyressänkningar. De utlovade åtgärderna som staten satt in kommer inte heller oss till gagn ännu vilket är viktigt att poängtera då det pratas som om  åtgärderna redan är genomförda.

Peter Blomquist vill nu uppmana alla att sitta lugnt i båten och inte gripas av panik. Uppmaningen gäller inte minst leverantörer.

– Vi önskar att myndigheter, organisationer och politiker uppmanar att samtliga företag som säljer mot faktura att ej skicka påminnelser, krav eller till och med hota om betalningsföreläggande då denna typ av åtgärd, under rådande coronapandemi, skulle kunna stjälpa även bra företag. Då blir enda vinnaren inkassobolag och eventuellt kronofogden och konkursförvaltare. Vid konkurser får endast konkursförvaltare och staten pengar – ingen annan, säger Peter Blomquist.

Hur stor uthållighet har ni?

– Hur stor uthållighet vi har beror också på konsumenterna och när de börjar att handla igen. Vi kan inte leva länge på att sälja 25 procent av vad vi brukar göra. Om inte försäljningen kommer igång så klarar vi oss inte längre än 1 till 2 månader, säger Peter Blomquist.

Aktörerna bakom uppropet ser inte heller att e-handelsförsäljningen har ökat nämnvärt sedan krisen inleddes kring den 16 mars. Peter Blomquist säger också att e-handeln i mångt och mycket präglas av kampanjer och att hamna i ett läge med mycket returer är inte heller någon eftersträvans värd situation i nuläget.


Vid sidan av personalen och lönerna värnar Peter Blomquist om fabrikerna och leverantörerna. Men han ser ingen störning i varuförsörjningen på sikt.

– Nu har vi för mycket varor i lagren istället så där finns det inga problem som jag ser det.

Kommentera en artikel (1)
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094