Stadium korttidspermitterar och säger upp – över 600 får lämna
Sportkedjan har vidtagit åtgärder för att parera försäljningsnedgång till följd av coronakrisen, det uppger Upsala Nya Tidning.
Likt många måga andra detaljhandelskedjor i sällanköpshandeln pressas sportkedjan hårt av coronapandemin. Nu tvingas kedjan till omfattande åtgärder bland anat kortsidpermitteringar och därtill uppges 653 personer på bland annat vikariet och provanställningar få lämna.
- En stor kostnad för oss är personalen. Även om jag ser dem som en av våra största tillgångar. Men fakta är fakta. När vi tappar i försäljning påverkar det företaget och vi måste göra något åt det. 653 personer, det motsvarar ungefär 200 tjänster, får inte fortsätta i Sverige. Det rör sig om vikariat, provanställningar och visstidsanställningar eller andra tjänster som inte är fasta. Vi har också korttidspermitterat 1000 personer. Anställda får gå ner i tid. Det omfattar alla delar av företaget. Även ledningsgruppen, säger Karl Eklöf, vd Stadium group till tidningen.
Till unt.se säger han vidare att kedjan tappat 60 procent av kunderna och omsättningen har minskat upp till till 80 procent.
- Värst är det i Stockholm om vi pratar om i Sverige. I Norge har försäljningen gått ner ännu mer än i Sverige. Där handlar det om 80 procents nedgång och där inledde vi nyligen en satsning. I Finland är det nästan lika tufft. Där är nedgången i försäljning 75 procent. Och i Helsingfors är i princip allt stängt. I Tyskland är butikerna helt stängda. Det är otroligt tuffa siffror och vi måste göra något åt det, säger Karl Eklöf till tidningen.
Enligt Karl Eklöf handlar företagets strategi nu mest om att överleva genom bland annat genom att försöka få nya avtal med fastighetsägare för sportkedjans 168 kontrakt samt se över produktionsland.
- Vi ska fan i mig ta oss ur det här. Det är det vi jobbar med nu. På alla fronter. Men visst kommer det att bli tufft. Det kommer vi se i år och nästa år. En del i detta är också att förbereda oss på tiden efter corona. Just nu jobbar vi på att flytta produktion från länder runtom Kina till Kina. För där är mycket av verksamheten öppen igen. Kan vi ha produktion i gång kommer vår återhämtning kunna gå snabbare tror jag, säger Karl Eklöf till tidningen.