Filippa K satsar på svenskt specialläder
Efter att ha försett den svenska ulltröjan i 2019-kollektionen med svensk ull insåg Filippa K att de kan använda samma leveranskedja för att ta fram svenskt läder.
– Sverige är väldigt duktiga på att hantera kött men inte lika vana att ta tillvara på skinn, som istället ofta säljs billigt till andra länder. Vi insåg att det finns en stor förbättringspotential, säger Jodi Everding, hållbarhetschef hos Filippa K till Habit.
Intresset förde dem så småningom till Kero Leather i närheten av Pajala en knapp mil från den finska gränsen. Företaget är ett av fyra som finns kvar av det utrotningshotade släktet garverier i Sverige. Metoden som används kallas vegetabilisk garvning vilket är den mest miljövänliga metoden där skinnet hanteras med ämnen från växtriket och därför aldrig blir en fara varken för naturen, den som arbetar med skinnet eller den som bär plagget.
– Det är en av de mest uråldriga metoderna där man använder bark från mimosaträdet. Det kändes som en perfekt match eftersom vi är väldigt angelägna om både hållbarhet och lokalproducerat, förklarar Jodi Everding.
Traditionellt används denna metod för att garva skinn från ren och ko, men det har varit svårt att hitta vegetabiliskt garvat lamm.
– Det var verkligen ett ”trial and error”-test men resultatet blev en produkt som är så fin och mjuk. Det blev perfekt helt enkelt, konstaterar Jodi Everding.
Till en början rör det sig om en liten exklusiv kollektion som kommer att släppas under hösten. 15-20 längre damrockar för 18 000 kronor styck, 15-20 herrjackor för 12 000 kronor styck samt cirka 150 läderkjolar för 6500 kronor styck. Produkterna kommer att säljas online och i några flaggskeppsbutiker.
– Målet är att fortsätta göra exklusiva produkter i små serier, berättar inköpschefen (buying manager) Martina Jall för Habit.
Utbudet av lamm är begränsat men då garveriet som Filippa K samarbetar med specialiserar sig på renskinn finns också potential att vidga samarbetet där.
– Vi håller på att produktutveckla renskinnsmocka som vi kan använda istället för vanlig mocka, förklarar Martina Jall.