23948sdkhjf

Tar nästa steg i textilinsamling

2017 lanserades den rosa påsen för insamling av textilier i Strängnäs och Eskilstuna. Sedan dess har behållare ute på stan tillkommit och även insamling i flerfamiljshus.

Den insamling som fungerat överlägset bäst är insamlingen i behållare vid återvinningscentraler och återvinningsstationer.

- Vi har löpande utvärderat textilinsamlingen och vill nu göra en justering för att den ska bli ännu bättre, säger Kent Briby, operativ chef för återvinning, i ett pressmeddelande.

- Kommuninvånarna gör helt rätt, förpackar materialet i påsar på ett bra sätt och lämnar fint material. Vi vet att andra aktörer har problem med att folk slänger fel grejer. Så en eloge till invånarna i Strängnäs och Eskilstuna som sköter det här så bra!

Men när det kommer till villaägarnas system där den rosa påsen slängs tillsammans med andra avfallspåsar i gröna kärlet, uppstår ibland problem. Systemet har varit beroende av att användarna knyter dubbelknut.

- Ibland missar man att göra dubbelknut och särskilt under rötmånaderna har det blivit ett problem när fukt nått in till materialet. Då har inte alla textilier gått att skicka vidare till återanvändning på grund av lukten, säger Kent Briby.

Lösningen på problemet blir en ny uppmaning: att hela kläder alltid ska lämnas i separata behållare vid återvinningscentraler och återvinningsstationer.

- Vi har samlat in mycket bra material till återanvändning med den rosa påsen genom åren, men den är inte lika fungerande som separat insamling i särskilda behållare. Därför vill vi justera sorteringen lite. Hela textilier lämnas i behållarna, trasiga textilier sorteras i rosa påsen och slängs i gröna kärlet. Då kan vi ta vara på ännu mer material, konstaterar Kent Briby.

Materialet i den rosa påsen kommer till en början att gå till förbränning.

- Det finns ingen mottagare idag som kan hantera trasiga textilier. Men vi har pågående samtal med några aktörer och förhoppningsvis går det inom kort att skicka materialet i rosa påsen till materialåtervinning istället, säger Kent Briby.

Mekanisk textilåtervinning har funnits länge men inte i tillräckligt stor skala. Nu är utvecklingen inne i en process som också inkluderar kemisk återvinning som fungerar allt bättre på testnivå. Utvecklingen går snabbt framåt och en storskalig anläggning som sorterar i fiberkategorier för återvinning har startat i Skåne.

- När sortering för diverse återvinningstekniker väl är på plats kommer vi i Eskilstuna och Strängnäs att ha en stor fördel av det eftersom vi redan har bra insamlingssystem.

Den rosa påsen har även inneburit andra fördelar. Förut slängdes nämligen textilier löst i sopkärlen och ställde till med problem när de fastnade på banden i färgsorteringsanläggningen. Det problemet är nu borta.

Det nationella genomsnittet för hur mycket textilier som slängs rakt i soporna är åtta kilo textilier per person och år.

- I Strängnäs och Eskilstuna samlar vi nu in motsvarande sex kilo textilier per person och år. Det innebär stora mängder textilier som förr gick till förbränning men som nu i stället kan användas igen, avslutar Kent Briby.

 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.08