23948sdkhjf

Benetton ändrar sig om betalning

Två år efter katastrofen i Rana Plaza i Bangladesh är Benetton det enda klädföretaget som inte har betalat ett öre till den fond för offren som upprättades. Efter påtryckningar från globala fackförbund gör Benetton nu en helomvändning.
I april 2013 dog fler än 1 100 människor, många av dem textilarbetare, när en byggnad i en av Dhakas förorter kollapsade. Efter katastrofen upprättades en fond för efterlevande och skadade som den internationella arbetsorganisationen ILO står bakom.

Fonden har inbringat 21 miljoner dollar – donationer från bland andra internationella klädföretag. Hittills har 5 000 människor fått en del av den ersättning de är berättigade till. Det skriver fackförbundet IndustiAll i ett pressmeddelande. Dock saknas det 9 miljoner dollar i fonden för att samtliga offer ska få full ersättning.

Benetton pekades för några dagar sedan ut av fackförbundet som det enda stora globala klädvarumärke som varken har medgett att det har haft tillverkning där eller betalat till fonden. I förra veckan, den 19 februari, startades ett upprop där Benetton uppmanades att betala.

Dagen efter meddelade Benetton att företaget kommer att bidra till fonden. Benetton skriver i ett pressmeddelande att en tredje part arbetar med att ta fram underlag för hur mycket företaget ska betala. Senast före tvåårsdagen för katastrofen, den 24 april, lovar Benetton att meddela summan.

Beskedet välkomnas av IndustiAlls generalsekreterare Jyrki Raina :

”Nu är det dags för Benetton att visa oss färgen på sina pengar”, säger han i en kommentar.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.14