23948sdkhjf

H&M:s ledning sämst på etnisk mångfald

SVT har granskar de tio största svenska börsbolagen och då visar det sig att H&M är sämst på att inkludera etnisk mångfald. H&M:s ledningen är den mest homogena bland de granskade bolagen.
Av de tio största granskade företagen utmärker sig fyra bolag för att inte ha en enda person med utomeuropeisk bakgrund i styrelserna. Av dem har H&M den mest etniskt homogena bolagstoppen. Både styrelsen och koncernledningen består enbart av personer med vit hudfärg och nordiskt ursprung, 23 svenskar och en finsk finanschef.

– Jag tror att man har bilden av att H&M ska vara ett väldigt fint företag och det är väldigt attraktivt bland unga ekonomer och ingenjörer att söka sig till H&M. Men skulle man veta när man studerar att alla inte har förutsättningar att göra karriär så skulle det nog inte vara så attraktivt, säger Amanda Lundeteg, vd på Allbright som kartlägger ledningsgrupper i näringslivet.

H&M har valt att inte ställa upp på en intervju, utan svarar i ett mejl till SVT:

”Personerna som i dag sitter i koncernledningen och styrelsen är tillsatta för den kunskap, expertis och mångåriga erfarenhet som de har av arbete inom H&M både utomlands och i Sverige. Detta sammantaget gör att de tillsammans med H&M:s landschefer kan utveckla H&M som ett expansivt modeföretag.”
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078