KRÖNIKA: Dags för nya tider fastighetsägare!
Jag, och många andra, blir inte riktigt kloka på en del fastighetsägare. Och det verkar som att ju längre bort från sina gäster de sitter desto märkligare uppträder de. Jag har haft glädjen att i de flesta fall ha lokala fastighetsägare. Heder åt dem som så helhjärtat stöttat den lokala detaljhandeln. Som förstår att deras stads utveckling hänger ihop med sin egen.
Och så finns de stora fastighetsbolagen med miljardbestånd. Under många år har de gjort enorma vinster genom låga räntor, men som definitivt inte slagit igenom på hyran; tvärtom har hyresnivån ökat.
När det blev klart att staten skulle ställa upp med 25 procent av hyreskostnaden till fastighetsägarna började många slingra sig som maskar för att förhala processen. De ville inte bidra. Detaljhandlarna, inklusive vårt företag, skulle skriva långa inlagor med svar på alla möjliga och omöjliga frågor för att de skulle göra ”individuella prövningar”. Efter många veckors väntan kom beskedet: Ni får inget. Jag blev lite häpen och frågade varför inte.
– Ingen får rabatt.
Så den individuella prövningen slutade alltså i att ingen hyresgäst fick rabatt, frågade jag och fick ett jakande svar.
I ett annat fastighetsbolag finns det en tvingande punkt där de ger hyresrabatt, men bara om hyresgästen följer köpcentrumets öppettider och de beslutas enväldigt av hyresvärden.
Med detta som övergång kommer vi till en annan märklighet; Varför tvingas hyresgäster ha öppet när ingen vill handla? Och där dessutom lönen blir dubbel genom ob? Det undergräver ju lönsamheten hos hyresgästerna som gör att de får svårt att betala hyran. Och därmed minskar ju fastighetsägarnas intäkter.
Att ha öppet när kunderna vill handla och stängt när de inte vill är ju inte rocket science precis.
Genom de minskade öppettiderna i coronans spår har vi alla ett gyllene tillfälle att ta ett omtag och rätta till olönsamma öppettider till lönsamma tider. Det borde ligga i allas intresse att få bärkraftiga butiker så att inte ännu fler lokaler står tomma.
På 1960-talet slogs detaljhandeln mot facket för att få bestämma när butiken skulle få vara öppen. Nu är det dags att ta samma diskussion med fastighetsägarna för att få bestämma när vi får ha stängt.
Mikael Sandström, ordförande i Svensk Handel Stil
Artikeln är en del av vårt tema om Krönika.