2 kronor i timmen i etiopisk textilindustri
De syr kläder åt bland andra H&M och andra globala klädföretaget och kedjor i en större framväxande textilindustri i Etiopien.
– Jag känner mig utnyttjad, jag känner mig som de som arbetar illegalt utomlands. Men exploateringen sker här i mitt eget land, säger textilarbetaren Yebahirsew Tibebu i staden staden Hawassa till SVT Nyheter.
Staden ligger i ett område i Etiopien där ett stort centrum för textilproduktion växt fram.
Uppgiftslämnaren och textilarbetaren är missnöjd också med att regeringen lockar utländska investerare med löfte om extremt billig arbetskraft. Därtill stämmer den lön de lovats initialt inte överens med verkligheten.
I ett mejl till SVT Nyheter kommenterar H&M uppgifterna.
”I dagsläget finns ingen lagstadgad minimilön i Etiopien, men vi är delaktiga i en ILO-studie som syftar till att ge regeringen underlag för framtida löneregleringar. H&M arbetar också aktivt för att skapa förutsättningar för rättvisa levnadslöner i såväl Etiopien som andra länder”, skriver Pierre Börjesson, landchef i Etiopien för H&M i ett mejl till Svt.
Koncernen ska också enligt honom arbeta tillsammans med Sida och ILO driva projekt som ska hjälpa textilarbetare att få kunskap om vilka rättigheter och skyldigheter de har och att lönen tar hänsyn till kompetens, erfarenhet och ansvar.
Till SVT vill han dock inte svara på om en lön på 2 kronor i timmen är skälig.