H&M svarar på kritik om löner
På torsdagen publicerade H&M ett svar på senaste tidens kritik om textilarbetarnas villkor i Etiopien som har uppmärksammats av bland andra Svt.
Där framgår att H&M anser att minimilöner ska sättas av länders regeringar och i dialog mellan arbetsgivare och arbetstagare och inte av företagen som köper produkterna. "Att huvudansvaret för den faktiska lönesättningen ska ligga hos regeringen och arbetsmarknadens parter är en syn vi delar med ILO och det globala fackförbundet IndustriALL samt IF Metall" skriver H&M.
I pressmeddelandet menar modekoncernen att det skulle vara fel att ställa krav på leverantörerna om exakta lönenivåer.
Vad modekoncernen istället kan göra menar man är att, tillsammans med andra företag, engagera regeringar, hjälpa textilarbetare och arbetsgivare att få en bra dialog genom bland annat att underlätta för att starta fackföreningarverka för kollektivavtal och stärka arbetarna i att veta vilka deras rättigheter men också skyldigheter är.
I det aktuella och uppmärksammade fallet med Etiopien, där ingen lagstadgad minimilön finns, uppger H&M att projekt drivs tillsammans med ILO och Sida om att utbilda textilarbetarna, etablerat arbetarkommittéer med ansvar för arbetsmiljöfrågor och se till att fackföreningar skapats. Därtill skriver H&M att koncernen har egen närvaro i landet i form av produktionskontor.
"H&M äger och driver inte fabriker, men genom att vara en närvarande, långsiktig och ansvarsfull affärspartner kan vi underlätta för våra leverantörer att planera och investera för att möta de höga krav vi och våra kunder ställer", skriver koncernen.