23948sdkhjf

Färre nya kläder, mer second hand

Köp av nya kläder och skor är den enda konsumtionstrend som avtar i Sverige, visar ny forskning från Göteborgs Universitet. Samtidigt ökar intresset för second hand. Naturskyddsföreningen tror därför att årets klädbytardag, 14 april, ska slå nya rekord.

 Köp av nya kläder och skor är den enda konsumtionstrend som avtar i Sverige, visar ny forskning från Göteborgs Universitet. Samtidigt ökar intresset för second hand. 

När ”Sveriges största klädbytardag” för nionde året i rad arrangeras av Naturskyddsföreningen hoppas föreningen på rekord. Förra året genomfördes arrangemanget på 124 platser i Sverige med 14 500 deltagare.  Hela 40 500 plagg bytte ägare, och initiativet har spridit sig inom Norden; förra året ordnades även klädbytardagar i Norge och Danmark.  

– Intresset för klädbytardagarna speglar en positiv trend med mindre klädkonsumtion. Denna trend ger konkret miljönytta. Om man räknar med att dessa 40 500 plagg ersatte nya plagg, blev vinsten för miljön minskad förbrukning av 30 ton kemikalier, 40 000 kubikmeter vatten och 280 ton koldioxid, säger Karin Lexén, Naturskyddsföreningens generalsekreterare.

60 procent av kläderna en svensk slänger är hela och skulle kunna användas igen. De motsvarar nästan fem kg per person och år.  Aktuell forskning visar emellertid att en fjärdedel av svenskarna nu anger att de handlat kläder och skor på second-hand.

– Den viktigaste enskilda miljöinsatsen som var och en kan göra, kopplad till kläder och hållbarhet, är att förlänga klädernas liv. Det kan man göra genom att tvätta dem mer sällan, använda dem längre och handla mer på second hand eller byta kläder med varandra, säger Karin Lexén.

Konsumtionsrapporten hittar du här.

Mer info om Klädbytardagen finns här.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094