23948sdkhjf

De talar på Habits produktionsdag

Den 28 oktober är det dags för Habit Sustainable Production Day – en dag med fokus på hur modebranschen kan bli mer hållbar och minska miljöavtycken under hela produktionskedjan till slutkonsumenten. Nio talare gästar seminariet. De kommer utifrån sina erfarenheter och expertområden prata om branschens möjligheter att ställa om processerna.

Några av talarna är Hanna de la Motte på Rise, Maria Munther, hållbarhetschef på det svenska sportskobolaget Icebug, Carolina Blázquez, hållbarhets- och innovationchef på spanska Ecoalf och Per H. Storm Danielsen, vd på Newtrims International.

Medverkande är även Marie Måwe. Sedan tre år tillbaka arbetar hon som Sustainability engagement director på det amerikanska bolaget W. L. Gore & Associates, med varumärket Gore-tex. Hon ska prata under rubriken ”Reducing emissions for real” – att minska utsläppen på riktigt.

Marie Måwe anser bland annat att återvinning har fått oproportionerligt stort fokus när det gäller att lösa modebranschens miljöutmaningar. 

– Återvinning är egentligen bara en liten del av industrins utmaningar. Men det tycks råda en uppfattning om att ’bara vi återvinner och återanvänder mer har vi löst det mesta’. Men att ställa om det nuvarande systemet med kläder av låg kvalitet som bärs under kort tid och som genererar stigande utsläpp och avfall är betydligt viktigare – och kärnan i cirkulär ekonomi.

Marie Måwes poäng är att branschen måste basera hållbarhetsplaner på vetenskaplig data, snarare än trender, och titta på vad som verkligen gör skillnad för miljön. 

– Vi måste gå djupare och titta på produkternas livslängd och miljökostnad per användning, snarare än att bara stirra oss blinda på de absoluta miljöavtrycken för till exempel material och produktion.

Marie Måwe exemplifierar med en jacka.

– Är den tillverkad av hållbara material som ger låga koldioxidavtryck, men som inte håller länge, då har vi inte uppnått särsklit mycket; jackan ger en hög miljökostnad per användning jämfört med en jacka som håller i 20 år. Vi måste fokusera på förändrigar som gör skillnad i längden. Det är min hjärtefråga, säger Marie Måwe, som dagligen sitter i stora diskussioner om vad industrin behöver göra för att ställa om.

Så, vad måste branschen göra?

I jakten på noll koldioxidavtryck under produktionsfasen, utan att samtidigt titta på funktionen och se till att konsumenten använder produkterna så länge som möjligt, riskerar att leda till högre utsläpp. Sedan måste vi självklart arbeta för att få fram material med lägre miljöavtryck och förbättrade processer, men funktion och livslängd måste ha en central del i kalkylen. Det är mitt huvudbudskap.

Johan Graffner, vd på Dedicated och engagerad i debatten om den ”hållbara” bomullen, kommer att prata om ansvarsfulla inköp. Han kommer också att ingå i panelen som avslutar dagen.

– Jag kommer att prata om greenwashing, nya möjligheter med återvunna fiber, olika märkningar av bomull och hur branschen kan bli mer ansvarsfull samtidigt som den kan öka sina marginaler.

Johan Graffner anser att det krävs lagstiftning för att branschen ska ställa om snabbt. Till exempel en global koldioxidskatt och en plastskatt, där polyester ska ingå.

– EU skulle kunna visa vägen här. Då blir det lika regler för alla. Det börjar bli bråttom nu, vi har inte så mycket tid att ställa om.

Dagen börjar med lunch 11:30. Programmet, som är på engelska, startar 12:15 och håller på fram till 16:10, då dagen avslutas med en paneldebatt. Programmet kan följas digitalt eller på plats på Venue81, Drottninggatan i Stockholm.  

Se hela programmet här: Habit Sustainable Production Day 

För anmälan: Registration 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.084