23948sdkhjf

Klart med finalisterna till Habits Impactpris

HABIT FASHION AWARDS 2024. Juryn har enats om tre finalister som har chansen att vinna Habits utmärkelse Årets Impactpris som delas ut för första gången.

Lindex + Södra, Filippa K + Swedish Wool Initiative och Sustain by Oscar Jacobson är namnen på finalisterna 2024.

Tidigare år har Habit delat ut Årets hållbarhetspris, i år är det första gången som Årets Impactpris delas ut – ett pris som lyfter fram och uppmärksammar företag som skapar en förändring i större skala, på systemnivå.

– Det är den långsiktiga impacten, att ställa om en hel industri, som vi verkligen vill peka på, säger Adrian Zethraeus, projektledare på Science Park Borås, som är en av medlemmarna i juryn som leds av Christina Bild, journalist och mångårig medarbetare på Habit. I juryn ingår även Daniel Mensch, The Sustainable Fashion Academy och Cecilia Tall, programchef på Resource.

– Det var ganska tacksamt att få de nominerade, men det är svårt att bedöma när det är så olika. Det kommer att vara svårt att vaska fram en vinnare. Alla tre är bra, men på väldigt olika sätt, fortsätter Adrian Zethraeus och tillägger:

– Vi har tänkt mycket på det här med intressanta samarbeten. Det blir allt tydligare att omställning och det impactdrivna, det som vi vill främja, sker i konstellationer.

Ett exempel är just finalisten Lindex samarbete med Södra Skogsägarna som mynnat ut i viskosplagg av delvis återvunnen textil från Södras råvara Oncemore.

Kollektioner av återvunnet material är i sig inget nytt, betonar Adrian Zethraeus. Det intressanta här är skalan. Redan i teststadiet köpte Lindex material till en miljon plagg. I en stöt byte bolaget ut 30 procent av den nuvarande viskosen till Oncemore, med målsättningen att all viskos ska bytas ut till det återvunna materialet på sikt.

– Det kan låta fjuttigt. I slutändan innehåller produkten 8 procent återvunnet material. Desto mer imponerande är det då att gå in och göra en långsiktig plan på att ställa om allt. Det intressanta är förflyttningen av arbetssätt. Att Lindex satsar så långsiktigt på det.

Filippa K och Swedish Wool Initiative, som nominerades till hållbarhetspriset i fjol, har valts ut av en helt annan anledning.

– Här vill vi lyfta fram Filippa K som pionjär och drivande kraft för att skapa en värdekedja för svenskt ull. Det är en jättekomplicerad värdekedja att få i gång, de är småskaliga producenter och skiftande kvalitet på ullen. Hur ska man kunna skala upp det? Här har Filippa K varit drivande från start och gör ett signaturplagg varje säsong. Återigen är det det långsiktiga kontinuerliga arbetet som vi vill prisa, säger Adrian Zethraeus. 

Det är med andra ord varken tröjan med 8 procent återvunnet material eller tröjan tillverkad i svenskt ull som står i fokus, utan allt arbete som ligger bakom för att förändra och mobilisera industrin.

Det gäller förstås även den sista finalisten – Sustain by Oscar Jacobson.

– Det klassiska herrsegmentet är ofta förknippat med något konservativt. Här ser vi en väldigt progressiv satsning på det cirkulära. Nu är det inte värdekedjan som är i fokus, utan hur man får kunden att tänka nytt, samtidigt som det passar så väl in i det grundläggande värdeerbjudandet.

Butikskonceptet Sustain by Oscar Jacobson rullades ut i september 2021. Här vill juryn lyfta fram det anrika modeföretagets cirkulära tänk med satsningar på bland annat kurerad secondhand, uthyrning av smoking och festkläder, vidareförsäljning av kundernas inlämnade kläder under etiketten samt att erbjuda unika plagg från arkivet. Utöver det lyfts modebolagets custom made-program, där unika plagg sys upp av klädföretagets överblivna tyger, spill och restlager från tidigare säsonger.

– Det är så vi tror att fler kommer att behöva jobba framöver. Det cirkulära behöver inte vara något helt annat än det man redan gör. Man behöver hitta sitt sätt att skapa nya, cirkulära erbjudanden som samtidigt rimmar med slutkunden och varumärkets profil, säger Adrian Zethraeus.

Vinnarna i Habit Fashion Awards respektive kategori avslöjas under Habits stora prisutdelning, Habit Fashion Awards, på Biblioteket Live i Stockholm den 21 november. Kvällen leds av Tony Irving.

Årets Impactpris

I juryn sitter hållbarhetsexperterna:

Cecilia Tall, programchef, Resource
Daniel Mensch, director of Sustainability Education, The Sustainable Fashion Academy
Adrian Zethraeus, projektledare, Science Park Borås
Christina Bild, juryns ordförande, journalist och mångårig medarbetare på Habit

Juryn har bedömt initiativen utifrån dessa kriterier:

  • Hållbarhetsstrategi på produkt- och servicenivå
  • Innovation som bidrar till minskade miljöavtryck
  • Förmåga att implementera hållbarhetsarbetet i hela företaget upp till ledningsnivå
  • Transparens; hur mål, progress och mätbara uppnådda insatser kommuniceras
  • Banbrytande arbete och/eller vara pionjär inom sitt hållbarhetsområde
  • Långsiktighet och källa till inspiration för branschen

Källa: Habit Fashion Awards

Artikeln är en del av vårt tema om Habit Fashion Awards.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078